Koronavirüs Nasıl Bulaşır Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir? Koranavirüs Sivrisineklerle Bulaşır mı?

Koronavirüs Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs nasıl bulaşır? Koronavirüs’ün belirtileri nelerdir? Koronavirüsün bulaştığı nasıl anlaşılır? Koronavirüsünden korunmak için neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmemiz gerekir? Coronavirüs yazında etkili olur mu? Sivrisinekler koronavirüsü bulaştırır mı? Koronavirüsünün tutunduğu Ace2 preteini neden önemli?

Koronavirüs ilk olarak 1960 yılından itibaren görülmeye başladı ve kullanılan sentetik ilaçlara karşı direnç kazanarak sürekli gelişim gösterdi. Günümüzde ilk olarak Çin’de ortaya çıkan corona virüs aslında yeni bir virüs değil. Şu an karşılaşılan virüs, domuz gribi ile karşımıza çıkan virüsün mutasyona uğramış gelişmiş hali diyebiliriz.

Koronavirüsü diğer grip virüslerine göre daha tehlikeli hale getiren ise insanlardan hayvanlara, hayvanlardan da insanlara bulaşarak sürekli gelişim göstermesi. Virüs, genetik olarak kullanılan her ilaca direnç göstererek mutasyona uğruyor. Her defasında değişiklik göstererek hızla yayılma kabiliyetini artıyor.

Son görülen Koronavirüsü diğerlerinden ayıran beklide en büyük ve tehlikeli özelliklerden biri de vücudun bağışıklık sistemini yanıltabiliyor olması. Virüs vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi yanıltıldığı için akciğerlerde yayılıncaya kadar bağışıklık sistemi güçlü bir direnç gösteremiyor. Virüs etkisini göstermeye başladığında ise savunma sistemi yetersiz kalıyor.

Koronavirüs Kimlerde Daha Etkili?

Koronavirüs kimleri daha çok etkiliyor?

Koronavirüs özellikle vücut direnci düşük insanlarda daha etkili. Bağışıklık sistemi zayıf küçük çocuklar ve yaşlılarda risk oluşturuyor. Şu ana kadar görülen ölümlerin büyük kısmını da yaşlılar oluşturuyor.

Koronavirüsün genetik seçiciliğinden bahsedilmişti ancak 12 Mart 2020 tarihli koronavirüs haritasına bakıldığında seçiciliğin net olmadığı görülmekte.

Aşağıdaki linkten güncel koronavirüs haritasına (Covid-19 Map) ulaşabilirsiniz.

Güncel Koronavirüs Haritası Covid-19 Map

Güncel Koronavirüs Haritası Confirmed actual Covid-19 Map

Güncel Koronavirüs Haritası 12 Mart 2020

Güncel Koronavirüs Haritası Confirmed actual Covid-19 Map 16 mart 2020

Güncel Koronavirüs Haritası 16 mart 2020

Güncel Koronavirüs Haritası 1 Nisan 2020

Güncel Koronavirüs Haritası 1 Nisan 2020

Güncel Koronavirüs Haritası 5 Nisan 2020

Güncel Koronavirüs Haritası 5 Nisan 2020

Koronavirüs bir ACE2 adı verilen bir proteine tutunarak vücutta kendisini gizlediği için bu proteinin daha yoğun olduğu erkeklerde, Asya kökenlilerde ve sigara içenlerde daha belirgin olduğu söyleniyor.

ACE2 Proteini Neden Önemli?

Ace2 proteinin özellikleri nelerdir?

Virüslerin bir hücreye girebilmeleri için konak hücrenin uygun bir reseptör taşıması gerekmektedir. 2019-nCoV’in hücre içine girebilmesi için membrana bağlı anjiotensin-dönüştürme enzimine (angiotensin-converting enzyme/ACE2) ihtiyaç duyduğu açıklanmıştır. Bu özelllikle akciğeri saran (epitel) hücrelerin yüzeyinde bulunan bir proteindir. ACE2, renin-anjiotensin sistemde (renin–angiotensin system/RAS) rol oynamaktadır. RAS, kan ve sıvı basıncı, elektrolit dengesini düzenleyen bir hormon sistemidir.

Hayvanlarda yapılan çalışmalarda RAS inhibitörlerinin ağır akut solunum yetmezliği ve zatürre belirtilerini etkin şekilde azalttığı gözlemlenmiştir. İlginç bir şekilde, 2019-nCoV’in AEC2’ye bağlanması ACE2’yi tüketmiş ve RAS sistemine zarar vermiştir ki, bu da ağır akut zatürrenin şiddetlenmesine neden olmuştur. Bu verilere dayanarak, ACEI ve AT1R engelleyicilerinin bazı zatürre hastalarında, kan basıncının kontrol altında tutulduğu durumlarda, akciğer enfeksiyonunu ve ölüm oranını azaltabileceği öne sürülmüştür. (Bilimsel veriler için kaynak itu.edu.tr)

Koronavirüs ‘ün belirtileri Nelerdir? Koronavirüse Yakalandığımızı Nasıl Anlayabiliriz?

Koronavirüsün en belirgin özelliklerinden biri de normal bir gripte öksürükle birlikte balgam görülürken, virüsün bağışıklık sistemini yanıltmasından dolayı akciğerlerde balgam görülmemesidir.

Şu belirtiler sizde varsa vücut direncinizi güçlendirmeye çalışın.

  • Ateş
  • Halsizlik
  • Boğazda yanma ve ağrı
  • Kuru öksürük
  • Bulantı
  • İştahsızlık
  • Eklemlerde ağrı
  • Burun akıntısı
  • Zatürre belirtisi
  • İshal
  • Kusma
  • Nefes darlığı ve nefes alıp vermede zorlanma

Vücut direnci yüksek olanlar hastalığı kolay atlatırken uykusuzluk, yetersiz beslenme, yaşlılık ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha ağır ilerleyebilmektedir.

korona virüsü nasıl bulaşır? koronavirüsünden nasıl korunmalıyız?

Koronavirüs Nasıl Bulaşır? Koronavirüsünden Korunmak için Neler Yapmalıyız?

Koronavirüsü’nün bulaşma yolları diğer grip virüslerine benzer. Koronavirüs’e yakalanan birinin bulunduğu ortamda öksürmesi veya hapşırması ile havaya dağılan damlacıklarla virüs yayılır. Bu damlacıkların tutunduğu yere elle temas ve elin yiyecekler veya doğrudan ağza teması ile de kolayca bulaşabilmektedir. Bu nedenle el temizliği son derece önemlidir.

Koronavirüsünden Nasıl Korunulur?

Koronavirüsünden korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Koronavirüsten korunmak için temizlik son derece önemlidir. Dışarıdan eve gelindiğinde mutlaka eller ve yüz sabunla yıkanmalıdır. Koronavirüsünden korunmak için şunları yapmak gerekir,

  • Eller ve hava ile temas eden yerlerimiz sabunla dezenfekte edilmelidir.
  • Gerekmedikçe kalabalık ortamlarda uzun süre durulmamalıdır.
  • Eller yıkanmadan ağza götürülmemelidir.
  • Dışarıda el yıkama imkanı yoksa yüksek dereceli kolonya ile eller dezenfekte edilmelidir.
  • Hapşırma ve öksürük sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendillerle kapatılmalı ve bu mendiller etrafa atılmadan mümkünse yakılmalıdır.
  • Mendil bulunmadığı durumlarda öksürürken veya hapşırırken ağız ve burun kolun iç kısmına tutulmalı ve bu bölümler dezenfekte edilmelidir.
  • Maske kullanılıyorsa bu maskeler uzun süre kullanılmamalıdır. Virüs nemli ortamlarda daha hızlı yayıldığı için maskeye tutunan virüs nemli ortamda daha hızlı yayılacağı için maske sık sık değiştirilmeli veya hijyen edilmelidir.
  • Koronavirüs hayvanlardan da bulaştığı için mümkün olduğunca virüsün görüldüğü yerlerde hayvanlara elle temas edilmemelidir.
  • Uyku verimliliği vücut direnci açısından son derece önemlidir. Bağışıklık sistemi uyku sırasında kendisini yenilediği için uyku düzeninin bozulmaması son derece önemlidir.

Yaz Aylarında Koronavirüs Yayılır mı?

Koronavirüs yazın görülür mü? Etkisini yaz aylarında kaybeder mi?

Bu konuda henüz bir netlik bulunmuyor. Şu an güney yarım kürede yaz sıcaklarının yaşandığı ülkelerde koronavirüs yaygın değil. Genel olarak virüsler güneşli ortamda ve sıcakta yaygınlık göstermezler. Bu nedenle yaz aylarında koronavirüsün aktivitesini kaybedeceği bekleniyor. Ancak koronavirüsün diğer virüsler gibi yaz sıcaklarında ne kadar etkin olup olmayacağı henüz bilinmemektedir.

Ek Güncelleme (6 Mart 2020)

Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu afkira ülkeleri ve maldivlerde de koronovirüs görülmeye başladı. Bu durumda “sıcaklarda koronovirüs görülmez” tezine de daha yüksek şüphe ile bakılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Koronovirüs ile ilgili “yaz sıcaklarında etkisini kaybeder” tezi önceki grip vakaları gözönünde bulundurularak söylenmişti ancak koronovirüsün bir grip olmadığı ve sürekli mutasyona uğrayarak değiştiği de unutulmamalıdır.

Koronavirüsü Sivrisineklerle Bulaşır mı?

Sivrisineklerin koronavirüsü bulaştırdığı yönünde bilimsel bir veri yok ancak sivrisineklerin bazı hastalıkları kan yoluyla bulaştırdığı bilinmektedir. Sıcakların artması ile birlikte yaygınlaşan sivrisineklerin koronavirüsünün yaygınlaşmasında ne kadar etkili olacağı veya etkili olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

Koronavirüs Haritası, Coronavirus Hangi Ülkede Ne Kadar Yaygın?

Koronavirüs (Coronavirus Covid-19)’un görüldüğü yerler ve ülkelerin sürekli güncellendiği bir harita var. Bu harita üzerinde resmi rakamlara göre tespit edilmiş insan sayısı sürekli güncellenmektedir.

Aşağıdaki linkten güncel koronavirüs haritasına (Covid-19 Map) ulaşabilirsiniz.

Güncel Koronavirüs Haritası Covid-19 Map

 

Koronavirüs Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

www.akrepblog.com
12 Mart 2020

Son Güncelleme 1 Nisan 2023 Akrep

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Site içeriği izin alınmadan sesli, görsel veya yazılı olarak kullanılamaz. Kaynağı belirsiz yazılar belirtildiğinde siteden silinir veya kaynak bilgisi eklenir. İçerikler sadece RSS özeti makalelere link verilerek kullanılabilir.