Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Doğal Elma Sirkesi Tarifi ve Yapımı

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Elma Sirkesi Tarifi ve Yapımı

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Doğal Elma Sirkesi Tarifi ve Yapımı

Elma sirkesi nasıl yapılır? Kolay elma sirkesi yapımı, tarifi ve dikkat edilmesi gereken noktalar. Eski yöntem elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Doğal elma sirkesi yapmak için bilmemiz gereken noktalar nelerdir?

12 yıldır elma sirkesi kullanıyorum yaklaşık 4-5 yıldır da elma sirkesini kendim evde yaparak kullanıyorum. Elma sirkesi yapımı için çok sayıda tarif kullandım. Elma sirkesi yapanlar tariflerin bir çoğunda,

  • çekirdeğini koymayın,
  • kabuğunu soyun çünkü ilaç kalıntıları var,
  • aman ince doğrayın daha iyi olur,
  • tatlı elma kullanın, ekşi elma daha iyi,
  • sakın kaşık kullanmayın

gibi sözleri duymuşsunuzdur. Bu zamana kadar hepsine dikkat ettim, çok güzel sirkeler de yaptım ama TV’lerin siyah beyaz olduğu dönemlerdeki o eski sirkelerin kıvamını, tadını ve keskinliğini hiçbirinde bulamadım. Bu sene aklımda kaldığı kadarı ile eskilerin sirke yapmak için kullandıkları yöntemi kullanmaya karar verdim.

Eskiden Sirkeler Nasıl Yapılırdı?

Bu yöntemler benim aklımda kalanlar ve büyüklerden dinlediklerim. Hatalar varsa düzeltebiliriz. Eskiden kışa hazırlık olması amacıyla hasat edilen çoğunlukla elma ve armutlar varsa üzümler toplanır. Bunların içerisinde yaralı olanlar çürümemesi için ayrılır israf olmaması için de yıkandıktan sonra (temiz olanlar yıkanmadan) küplere ve plastik büyük bidonlara konulurdu. Hava almaması içinde üzerlerine naylon konularak taş basılırdı. Böylece tüm elma veya armutlar suyun altında kalır sürekli karıştırmaya gerek kalmazdı.

Sirkelenmesi İçin İçine Ne Katılırdı?

Elma sirkesi yaparken sirkelenmesi için içine ne katılır?

Evde hazır olan sirkeden bir miktar konulur yoksa bulgur veya nohut eklenirdi. Karanlık bir yerde uzun süre bekletildikten sonra süzülerek sirke alınırdı. O dönemlerden hatırladığım sirke küplerinin ve bidonlarının üzeri sirke sinekleriyle dolar, bulundukları ortamda da çok keskin bir sirke kokusu olurdu.

Bazı tariflerde bunlara benzer özellikler de görünce bu sene eski yöntemle sirke yapmaya karar verdim. Aşama aşama resimleri ve sonuçları konuda güncelleyerek size aktarmaya çalışırım.

Nelere Dikkat Ettim, Neleri Farklı Yaptım

Geçen yıllarda elmaların kurtlu olanlarını seçiyordum. Bu sene bulamadığım için bulduğum tatlı elmalardan aldım.

  • Kabuklarını soymadım
  • Elmaları çekirdekleri ile kavanoza koydum
  • Elmaların sadece saplarını kopardım (Gerek var mıydı? eski alışkanlık ilaç tortuları vardır diye aldım)
  • Elmaları dilimlemedim, elimde ceviz kırar gibi kırdım
  • Kavanozun birini kıyaslamak amacıyla bıçakla ince dilim yaptım (diğerlerine göre geç fermente oldu)
  • Kavanozun birine de yarısı elle kırılmış yarısı dilimlenmiş elma koydum.
  • Mayalamak için hazır sirke kullanmadım.
  • Tuz ve şekeri eritmek için ne kaşık ne kepçe kullanmadım elimle karıştırdım.
  • Tüm kavanozları sıcak su ve sirke ile yıkadım. Tüm aşamalarda ve malzemelerde hijyene dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde küflenme ve bozulma olabilir.
  • Eskiler “Allah’ım sen rasgetir” diye dua ederlerdi. Bende dua edip şifa niyetiyle hazırladım.

Bir konu çok önemli daha önce farkını gördüğüm için özellikle belirtmek istedim. Öfkeli ve sinirli olduğunuzda elma sirkesi hazırlamayın hatta bu durum yaptığınız tüm yiyecek ve içecekler için de geçerli. Çünkü yaydığımız enerji ve düşünceler herşeyi etkiliyor. Güzel düşünce ve sözler iyi yönde, kötü düşünce ve sözler de kötü yönde etki ediyor. Bakınız Nesneler Üzerinde Telepatik Aktarımlar

Elma Sirkesi İçin Malzemeler

Ben kendi kullandığım malzemeleri yazıyorum siz çeşitlendirebilirsiniz. Ben içerisinde beyazlatıcı olmadığı için esmer küp şeker kullandım (şeker pancarından yapılan) evinizde varsa doğal pekmez veya bal kullanın.

  • İstediğiniz boyutta cam kavanoz
  • Kavanozun yarısını veya üçte birini dolduracak kadar elma
  • Kaya tuzu (Göl tuzu değil dikkat edin)
  • Esmer şeker (bal veya pekmezde kullanabilirsiniz)
  • İçme suyu (klorlu musluk suyu değil)

Not: Katacağınız elma ne kadar fazla olursa o kadar yoğun ve keskin bir sirke elde edersiniz. Kavanozun yarısını elma ile doldurduğunuzda üçte birini doldurduğunuzdan daha yoğun bir tat ve keskinlik ortaya çıkar. Yaptığınız elma sirkesi istediğiniz kıvamda olmamışsa elmalar dibe çöküp sirkelenme oluştuktan sonra üzerine tekrar elma ilave edebilir ve onlarında dibe çökmesini bekleyebilirsiniz. Elmaları ister doğrayarak ister ezerek farketmez ama çürük kısımları koymayın.

Elma Sirkesi Yapımı, Yapım Aşamaları

Katı kurallar oluşturmayın, eskiden bidona doldurur doğal halinde sirke oluştururlardı. Ne gram, ne litre ne de tarif kullanılırdı. Herkesin bir göz ve el kararı vardı tadına, suyuna görüntüsüne bakarlardı. Ben miktarları, kullandığım kavanozların boyutuna göre ayarlardım. Tuz ve şeker miktarı, 1 tuz 2 şeker olacak şekilde ayarlanacak. Yani tuz miktarı şeker miktarından daha az olacak.

Mayalanma için kavanozun birine sadece nohut ekledim. Diğerlerine hem bulgur hem de nohut ekledim. Nohut ve bulgur miktarını da gene kavanozun büyüklüğüne göre ayarlayın. Ben 5 litrelik kavanoza göre ayarladım.

5 litrelik kavanoza göre

  • Kullanacağınız kavanozun yarısına kadar su doldurun
  • İçerisine bir tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 5 adet esmer küp şeker atın
  • 10 nohut
  • Çay bardağının yarısından az bulgur ekleyin

ve tuzla şeker eriyinceye kadar karıştırın. Metal kaşık yerine varsa ahşap temiz bir kaşık, plastik, porselen veya cam kaşık kullanın. Ben en doğal olanını, ellerimi kullandım.

Elmaları ister doğrayın ister benim yaptığım gibi elinizle üzerine bastırarak parçalayın. Sirkeleri 4 gün önce hazırlamıştım, bazı sonuçları aktarmak için bekledim. Elmaları elimle parçalayarak koyduğum kavanozlarda fermantasyon daha hızlı oldu.

elma sirkesi yapımı fermantasyon farkı

elma sirkesi nasıl yapılır

Elmaları sirkeli suda bir süre bekletip yıkadıktan sonra aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi avuç içimle üzerlerinden bastırarak parçaladım. Ezilerek ile parçalandığı için fermente süresi daha kısa oldu.

Elma sirkesi yapımı elmaların elle parçalanması

Doğal elma sirkesi yapımı

Elmaları kavanoza doldurun ve üzerinde biraz boşluk bırakacak şekilde suyla doldurarak kapaklarını kapatıp kavanozu ters düz ederek karıştırın. Kavanozları tümüyle suyla doldurmayın çünkü fermantasyon süreci başladığında kabarma olduğu için su taşabilir ayrıca karıştırmak ta zor olacaktır. Ben kapaklarını kapatarak ters çevirip karıştırıyorum. Veya eski yöntemle üzerine bir poşet koyup batmayacak ağırlıkta bir taşla üstten bastırın. Böylece elmaların havayla teması kesilerek sürekli ıslak kalacaklardır.

Kavanozların kapaklarını kapalı tutmayın. Sürekli gaz çıkışı olacağı için bir süre sonra kapak atarak su dışarı taşacaktır. Kavanozların üzerini bir bezle sararak bekletin. Sürekli karıştırmak istemiyorsanız yukarıda bahsettiğim gibi üzerlerine bir taş koyun.

Kapağını süzdükten sonra kapatmanız gerekir.

Elma Sirkesinin Oluşum Aşamasında Yer Seçimi

Elma sirkesi yapmak için yer seçimi önemlidir. Kavanozları evin ışık görmeyen bir yerine koyun. Ortalama 20 gün boyunca karanlık bir ortamda beklemesi gerekir. Bulunduğunuz yerin sıcaklığı yüksek ise sirkelenme hızlı olacağı için 20 günden daha kısa sürede elmalar dibe çökecektir. Elmalar dibe çökünceye kadar üzerlerine taş koymamışsanız her gün karıştırmalısınız. Aksi taktirde üstte ıslanmayan elmalar çürümeye ve küflenmeye başlar.

Elmalar dibe çöktükten sonra da 40 güne kadar bekletebilirsiniz. Bekleme süresi arttıkça keskinliği artacaktır. Evinizde muhafaza edebileceğiniz serin ve karanlık bir ortam varsa 6 ay ve 12 ay bekletin. 12 ay bekletilen sirkenin daha keskin olduğunu göreceksiniz.

? Elma Sirkesini Karıştırmayı Ne Zaman Bırakırız?

Elma sirkesini karıştırmayı elmalar dibe çöktükten sonra bırakırız. Elmaların dibe çökmesinden sonraki süreçte suyun yüzeyinde elma sirkesi oluşmaya başlayacağı için karıştırmanıza gerek yok.

? Elma Sirkesi Ne Zaman Süzülür?

Evde elma sirkesi yaparken süzme işlemi sirke mayası oluştuktan ve maya dibe çöktükten sonra yapılır.

? Elma Sirkesi Yaparken Kavanozun Kapağını Ne Zaman Kapatırız?

Elma sirkesi yaparken kavanozun kapağını süzme işleminden sonra kapatırız. Bu aşamadan önce kavanozun ağzını kapatmayın.

Sirke Mayasının Alınması ve Süzme İşlemi

Elmalar dibe çöktükten bir süre sonra suyun yüzeyinde sirke mayası oluşmaya başlar. Bu mayayı atmayın çok değerlidir. Bu mayayı bundan sonraki yapacağınız sirkelerde “sirke mayası” olarak kullanıp daha kısa sürede sirke elde edebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yer soğuksa bu mayanın oluşumu 2 ay kadar sürebilir.

Sirke mayasını ayrı bir kavanoza koyarak sirkenizi başka bir cam kavanoza süzün. Sirke mayasını sirkenizi bekleteceğiniz kavanozun üzerine koyun. Bu işlemden sonra kavanozun kapağını sıkıca kapalı tutmanız gerekir. Aksi taktirde sürekli hava ile temas ettiğinde bozulma ve küflenme olabilir. Dilerseniz kavanozu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Sirke mayası doğal bir probiyotik olduğu için tüketebilirsiniz. Dilerseniz bir sonraki sirke yapımına kadar sirke içerisinde muhafaza edebilirsiniz.

Süzme işleminden sonra damak zevkinize göre kaya tuzu ilave edebilirsiniz. Kaya tuzu katılan bir sirke mineral bakımından daha zengin olacaktır.

Elma Sirkesini Nasıl ve Nerelerde Kullanabilirsiniz?

Elma sirkesi doğal bir dezenfektandır. Temizlikte ve dezenfektan malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Camlarınızı silerken veya çıkmayan lekelere karşı kullanılabilir. Bunun yanında sabahları aç karna veya yemeklerle birlikte tüketildiğinde sindirim sistemini çalıştırdığı için daha kolay kilo verilmesini sağlar. Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücut direncini artırdığı için koruyu olarak kullanılabilir.

Elma Sirkesinden Burun Spreyi

Nezle veya grip olduğunuzda, burnunuz tıkandığında benim gibi huysuz ve gergin oluyorsanız kimyasal burun spreyleri kullanmanıza gerek yok. Daha önce aldığınız burun spreyi şişelerini (cam olanları) atmayın. Onların içerisine evde yaptığınız elma sirkelerini sulandırarak veya doğrudan ekleyin. Geçen yıl bu şekilde çok rahat ettim. Eğer henüz nezle ve gribin ilk aşamasında iseniz hemen elma sirkesi ile gargara yapıp için ve burnunuza elma sirkesi sıkın ve genzinize doğru çekin. Sonuca inanamayacaksınız. Sonuç herkeste aynı mı oluyor bilmiyorum ben çok faydasını gördüm. (Kendinizde sulandırarak test edin, hassasiyetiniz varsa doktorunuzla görüşmeden kullanmayın)

Elma sirkesinin korona virüsüne faydası var mı?

Elma sirkesi korona virüsüne karşı kullanılabilir mi? Veya ne kadar faydası var. Deneyenler faydasını gördüklerini söylüyorlar. Denemekte fayda var.

  • Nezle, grip ve soğuk algınlığında
  • Boğaz ağrılarında
  • Sindirim sisteminin çalıştırılmasında
  • Hazmın kolaylaştırılmasında
  • Temizlik işlerinde
  • Çıkmayan lekelerde
  • Kireç sökücü olarak demlik ve ütülerde

kullanabilirsiniz.

Önemli Not: Elma sirkesinin fermantasyon aşamasında veya sirkenin korunmasında ve kullanımı sırasında plastik ürünler kullanmayın. Plastiği ayrıştırdığı için sağlık açısından uygun değildir.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Gün Gün Gelişmeler

Elma sirkesi nasıl yapılır konusu içerisinde gelişme oldukça sizlere bu başlık altında iletirim.

Sirkelenmede 7. Gün

doğal elma sirkesi yapımında 7. gün

7. günde resimde en sağda gördüğünüz bıçakla doğradığım elmaları koyduğum kavanoz hariç diğerlerinde elmalar dibe çökmeye başladı. Sirke kokusu ve tadı net bir şekilde alınmaya başlandı. Tatları çok güzel. Marketlerde satılan ve içerisinde katkı maddesi bulunan sirkelere göre aromaları daha güzel. Tat, koku ve keskinlik olarak aralarında büyük farklılıklar yok.

Elma Sirkesi Yaparken Elmalar Kaç Günde Dibe Çöker?

Sirkelenmede 10. Gün

Elma sirkesi yaparken elmalar dibe ne zaman çöker?

Elmaların dibe ne zaman çökeceği,

  • Ortam ısısına,
  • Sirkelenme hızına ve
  • Elmaların kavanoza konulmadan önce hangi işlemlerden geçtiğine bağlı olarak değişir.

Benim hazırladığım kavanozlarda elmalar 7. gün dibe çökmeye başladı ve 10. günde elle ezdiklerim tümüyle dibe çöktü. Sadece test etmek için bıçakla doğrayarak içlerine eklediklerim üstte kaldı. Elmaların hepsini bıçakla doğradığım kavanozda ise elmalar henüz dibe çökmediler. O kavanozdaki elmalarda dibe çöktüğünde arada kaç gün farkettiğini görebiliriz.

Elmaları bıçakla doğramadan elle ezerek kavanoza koymanın farkını görün. En sağdaki kavanoz içerisindeki tüm elmalar, ince ince bıçakla doğranmıştı. Bu kavanozun solundaki kavanozda bulunan tüm elmalar ezilmişti. En solda bulunan iki kavanozda ise bıçakla doğranmış elmalarda bulunuyordu. Bu kavanozların haricinde 5 gün önce bir kavanoz daha hazırladım. Bu kavanoza sadece nohut ekledim ve tüm elmaları ezerek koydum. Eğer bu kavanozdaki elmalarda 7. gün dibe batmaya başlayıp 10. günde tümüyle dibe batarsa ezmek tek başına hızlı bir fermantasyon için yeterli demektir.

Elma sirkesi yapımında elmaların dibe çökmesi 10. gün

Sirkelenmede 13. Gün

13. günde tüm kavanozlardaki elmalar dibe çöktü. Elle ezilen elmalarla dilimlenen elmalar arasında 3 gün fark etti.

Elma sirkesi yaparken elmalar ne zaman kaç günde dibe çöker

Elma Sirkesi Yaparken Karşılaşabileceğiniz Sorunlar ve Cevapları

Soru: Sirkelenme aşamasında suda uzama oluyor ne yapmak gerekir?

Cevap: Bu sorunu yaşadığımda bende cevap aradım ama bulamadım. Bu sorunu iki kavanozda yaşadım. İkisinde de bulgur oranı daha fazlaydı. Karıştırma sırasında üstte elmaların arasında kalan bulgurlardan oluyor. Ne yapmak gerekir? Uzamayı 3. gün farkettim dün baktığımda uzama olmadı. Tat ve kokularında bir sorun yok. Sudaki asit oranı arttıkça sorun ortadan kalkıyor bir şey yapmanıza gerek yok. Kavanozları ters düz ederek karıştırıyorsanız üstte elmaların arasında bulgur kalmamasına dikkat edin. Büyük ihtimalle bulgurların nişastalarını salması ile ilgilidir.

22 Kasım Süzme İşlemi ve Sonrası

Yaklaşım 2,5 ay sonra süzme işlemine geçtim. Süzme işlemi sonrası genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. Çünkü her kavanozu doğranmış veya elde ezilmiş şekilde farklı doldurmuştum. Elde ezilen elmaların sirkeleri mi daha iyi oldu? Kesilerek kavanozlara konan elmaların sirkeleri mi daha iyi oldu? Hangi kavanozun sirkesi daha erken olgunlaştı?

  • Sirkelenme işlemi en erken biten kavanoz tümünü elde ezdiğim elmaları koyduğum kavanoz oldu.

Yani sirkenin daha hızlı olmasını istiyorsanız elde ezmeniz daha iyi

  • Lezzet ve keskinlik olarak tamamı elde ezilen kavanozdaki sirke çok az farkla daha belirgin.

Ama sizin için elmaları ezmek zor ve zahmetli olacaksa buna değecek kadar belirgin bir fark yok. Lezzet ve keskinlik olarak tümünü elde doğradığım elmaların sirkesi ile tümünü ezdiğim elmaların sirkesi hemen hemen aynı. Elma oranı artırıldığında fark daha belirgin olabilir.

Süzme İşleminde Dikkat Edilecek Noktalar

  • Eğer uzun süreli keskinlik ve tat istiyorsanız süzmek için tülbent değil süzgeç kullanın

Çünkü sirkenin içerisindeki partiküller ne kadar fazla olursa hem besin değeri hem de kalitesi daha iyi olacaktır. Eğer görüntüye önem veriyorsanız önce süzgeç sonra da bir kaç kez tülbentten geçirebilirsiniz. Ancak bu durumda elma sirkesinin besin değerini düşürmüş olacaksınız.

Elma sirkesinin süzülmesi

  • Elmaları süzmeden önce mutlaka ezin. Çünkü asıl sirke elmalarda onları israf etmeyin.

Elma sirkesinin süzülmesi

Elma sirkesinin süzülmesi

  • Süzme işleminden sonra ben 5 litre için 5 kaşık kaya tuzu ekledim. Damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Elma sirkesinden elma turşusuna

  • Elma sirkesini süzdükten sonra elmaları atmayın, elma turşusu olarak değerlendirebilirsiniz.

Özellikle bıçakla dilimlenen elmalar hiç dağılmadığı ve diri olduğu için turşuluk için çok ideal ve besleyicidir. Ezilen elmalar daha hızlı fermente olduğu için dilimlenen elmalar kadar turşuluğa uygun olmuyor. Tadını merak edenler için yeşil domates turşusuna benziyor. Ayrı bir kavanoza alarak sarımsak, maydanoz ve yeşil biberle çok güzel bir turşu elde edebilirsiniz.

Elma sirkesinden elma turşusu

  • Süzülüp tuz kattıktan sonra sirke kavanozunun ağzını sıkıca kapatarak ışık görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

Süzme işleminden sonra sirkeleri 10 litrelik iki kavanozda toplayarak evin en serin noktasına koydum ve üzerlerini ışık almayacak şekilde kapattım. Renkli şişelere koyarak dolapta da muhafaza edebilirsiniz. Bir miktar kullanmak için ayırıp bunlara dokunmazsanız yüzeyin tekrar elma mayası oluştuğunu göreceksiniz. Bu maya içerisinde kalabilir tekrar sirke yaptığınızda bunu kullanabilirsiniz.

süzülen elma sirkesi

Hepimize afiyet olsun. Kendi elma sirkenizi yaptığınızda marketlerden aldığınız sirke ile arasındaki farkı göreceksiniz.

  • Son olarak aşağıdaki resimde elma sirkesinden burun spreyi.

Kışın soğuk algınlığına karşı birebir. Kendinizi hafif kırgın ve burnunuzu tıkanık hissettiğinizde burnunuza sıkıp sirkeyi genzinize çekin. Bir yudum sirke alıp gargara yaparak için. Farkı göreceksiniz.

 

elma sirkesinden burun spreyi

İlgili Konular

Üzerlik Tohumu ve Sirke Birlikte Kullanılabilir mi?

Sumak Koronavirüsüne İyi Gelir mi? Koronavirüse Karşı Kullanılabilir mi?

 

Son güncelleme 24 Kasım 2020

Elma sirkesi yapım tarihleri 6 Eylül- 24 Kasım 2020

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Elma Sirkesi Tarifi ve Yapımı
www.akrepblog.com
10 Eylül 2020

Son Güncelleme 13 Eylül 2024 Akrep

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. banu dedi ki:

    Elma sirkesi yaptığım kavanozun kapağını ne zaman kapatmalıyım? Sirke mayası dibe çökünce yazmışsınız ama benim yüzeyde maya oluştu dine çökmedi. Sirkeyi sizin tarife göre yaptım ve gerçekten oldukça keskin bir sirke oldu. Sirke mayasının dibe çökmesini beklemeli miyim?

    1. Akrep dedi ki:

      Fermantasyon tamamlandığında sirke mayası dibe çöküyor o aşamada kapağını kapatabilirsiniz. Ama tadından sirke oluşumu yeterli derseniz kapağını kapatabilirsiniz. Sirke mayasının oluşumu ortam ısısına göre daha uzun sürede de oluşabilir.

  2. esma dedi ki:

    🙂 ellerinize sağlık hem güldüm hem keyif aldım, elle karıştırmak en doğalı bencede, o kadar çok tarif araştırdım ki hepsi çelişkilerle dolu, siz hepsini bir araya getirip tüm sorulara cevaplarda vermişsiniz, ellerinize sağlık. sizin büyük kavanozlara özenip 4 büyük cam kavanoz da aldım bu yıl organik elma buldum tarifinizden notlar aldım inşallah güzel bir sonuç elde ederim. Elle ezme düşüncesi mantıklı geldi banada, başarabilirsem o şekilde yapmayı düşünüyorum. teşekkürler tekrar.

    1. Akrep dedi ki:

      🙂 Rica ederim. Şifa olsun. O kavanozlardan biri duruyor. Aradan 4 yıl geçti. Tadını merak ediyorum. Bu yıl yapacağım sirkeleri mayalamak için onu açmayı düşünüyorum.

  3. selam dedi ki:

    Ekşi elma kullanmayın iyi olmaz diyorlar sizin kullandığınız elmalar tatlı mıydı ekşi mi?

    1. Akrep dedi ki:

      Şeker miktarı fazla olan elmalar “şeker miktarından” dolayı daha iyi olduğu söyleniyor. Ancak şekeri bal veya pekmez olarak zaten katıyoruz. Benim kullandığım elmalar “şeker gibi tatlı” diyebileceğim elmalar değildi. Şu an çok keskin oldular tüketiyorum.

  4. Sevil Ay dedi ki:

    Sirkedeki uzamayı soracaktım yazmışsınız. Ben 4. Günde farkettim. Bozulduğundan endişe edip dökmeyi düşünüyordum.

    Ben tuzla şekeri eşit kattım tadı ve kokusu çok güzel oldu.

  5. Umut dedi ki:

    Annem hazırlarken sadece kaya tuzu ekliyordu sadece tuz kullanmanın bir farkı var mı?

    1. Akrep dedi ki:

      Daha önce bende kaya tuzu ile hazırlıyordum. Bu kez hazırlarken sirke katmadığım için fermantasyonun hızlanması için şeker de kattı. Elmaların şeker oranı yüksek olduğunda hiç gerekmeyebilir. Bugün 7. gün ve şu ana kadar bir sorun yaşamadım. Sirke kokusu ve tadı oluştu.

Site içeriği izin alınmadan sesli, görsel veya yazılı olarak kullanılamaz. Kaynağı belirsiz yazılar belirtildiğinde siteden silinir veya kaynak bilgisi eklenir. İçerikler sadece RSS özeti makalelere link verilerek kullanılabilir.