Başak Burcunda Dolunay

Başak Burcunda Dolunay

Başak Burcunda Dolunay

Başak burcunda dolunay ve etkileri. Başak burcunda dolunayın olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir? Olumsuz etkilerden korunmak için neler yapmak gerekir?

7 Mart 2023’te saat 15:40’da 16 derece Başak Burcunda bir Dolunay gerçekleşiyor. Başak’taki bu Dolunay, 20 Şubat 2023’te Balık burcunda gerçekleşen Yeniay’da başlatılan konuların devamı niteliğinde ve bu konuların nasıl bir hal aldığına ışık tutuyor. 3 Mart 2023’te Merkür Balık burcuna girdi; Dolunay ile aynı gün Satürn de Balık burcuna giriyor. Dolunay haritasında ‘değişken’ nitelik vurgusu hakim, dolayısıyla

  • akışla hareket etmek,
  • değişime uyum sağlamak ve
  • bu süreçte zihinsel, fiziksel, duygusal anlamda ‘esnek’ bir yaklaşımda olmak

önem kazanıyor.

Başak-Balık aksının getirdiği gerçekçilik – hassasiyet, düzen – kaos, birlik duygusu–ayırt etmek, fedakarlık-yararlı olmak, katılaşmak- çözülmek/dağılmak gibi temaları deneyimleyeceğiz.

Dolunay’ın belirgin hale getirdiği konularda, Başaksı bir tarzda ‘ayrıştırma’ yapmak önem kazanıyor. Başak, yaşam kalitesini artırmak ve bulunduğu sistemi ‘sağlıklı’ ve ‘işlevsel’ hale getirmek ile ilgili bir burç olduğundan, bu Dolunay yaşamımızdaki sağlıklı/sağlıksız unsurları belirlemek veya işlevsiz/zararlı olanı atmak konusunda bize yol gösterebilir…

Başak’taki Ay’ın düzenleyicisi Merkür Balık’ta ‘zararda’ ve ‘düşük’; Merkür burada, algıyı belirsizleştiren, net/rasyonel düşünmeyi zorlaştıran ve gerçekleri işimize geldiği gibi, ‘çarpık’ bir şekilde algılamaya yol açan bir konumda. Ayrıca bu Dolunay’da, İkizler’deki Mars, Başak’taki Ay ve Balık’taki Güneş ile birlikte ‘değişken bir t-kare’ oluşturuyor; İkizler’deki Mars bu t-karenin ‘fokal’ gezegeni ve Balık’taki Neptün kare açı yapıyor.

Bu dönem, birçok fikirsel tartışma, anlaşmazlık ve münakaşa söz konusu olabilir. Zihinsel ve fiziksel enerjiyi bir yere odaklamak ve konsantre olmak zorlaşabilir. Ayrıca kararsızlık, dağınıklık ve önemsiz/gereksiz konuların peşinden giderek enerjiyi dağıtmak söz konusu. ‘Küçük Uğursuz’ Mars’ın bu konumdaki ‘zararı’ daha çok zihinsel ve sözeldir. İletişim/haberleşme kanallarında sözel saldırı, sahtekarlık, bilgi hırsızlığı, iletişimde zorbalık, dedikodu, hile, suni gündem yaratmak veya demogojiyle/yanlış bilgilerle insanları kandırmak gibi temalar gündeme gelebilir.

Bu konum ayrıca merakımızın peşinden gitme arzusuna işaret ettiğinden, bilgilenmek ve öğrenmek istediğimiz konularda daha aktif olmak ve haberler/aldığımız bilgileri sorgulamak oldukça önemli… Özellikle aldığımız her habere/bilgiye şüpheyle yaklaşmak (bilgi kirliliğine/yanlış yönlendirmelere karşı dikkatli olmak) ve bize mantıksız, anlamsız veya sağduyumuza aykırı gelen unsurları bertaraf etmek önem kazanıyor…

Jüpiter Chiron Kavuşumu

Balık’taki Güneş’in düzenleyicisi Jüpiter Koç’ta Kayron (Chiron) ile kavuşuyor. Bir anlamda, öncü bir burç olan Koç’taki bu kavuşum (Venüs-Chiron-Jüpiter), bizi sıkan/üzen konularda inisiyatif alarak yeni düzenlemeler yapmak veya yeni kararlar almak anlamına gelebilir. Özellikle Başak Dolunay’ına uygun olarak, acilen çözüme ulaştırmamız, düzeltmemiz veya iyileştirmemiz gereken konularda, daha girişimci, atılgan ve cesur davranabiliriz.

Ne olursa olsun, belirsizliği dağıtan, aklımızdaki soruları net ve faydalı bir şekilde yanıtlamamızı sağlayan deneyimler söz konusu olabilir. Satürn’ün Dolunay haritasında 29 derecede, yani ‘anaretik/yıkıcı’ derecede olduğunu düşünürsek, yaşamımızda artık ‘sınırda’ veya ‘değişimin eşiğinde’ olduğunu hissettiğimiz bir konuda, son bir adımla/hamleyle içinde bulunduğumuz koşulları değiştirmek isteyebiliriz.

Satürn’ün Balık Burcuna Geçişi

Satürn’ün bir su burcu olan Balık’a geçiyor; bu durum kendisini, bazı alternatiflerden feragat etmemizi veya bir takım şeylerden vazgeçmemizi gerektiren krizler şeklinde kendisini gösterebilir. Dolunay haritasında, Boğa’daki Uranüs, Balık’taki Güneş’e altmışlık, Başak’taki Ay’a üçgen açı yapıyor. Uranüs, sürüden ayrı, farklı düşünebilme ve ayrı hareket edebilme enerjisine işaret ediyor. Sağlıklı olduğuna ve yaşamımızı geliştireceğine inandığımız şeyler için, gerekirse alışıldık yolların, davranışların veya geleneksel metotların dışına çıkabiliriz.

Bir süredir çözemediğimiz birçok konuya daha önceden hiç vermediğimiz bir ‘yanıt’ vermek veya yolunda gitmeyen planlar için uygulama yöntemlerini değiştirmek veya güncellemek söz konusu olabilir…

Başak’taki Ay’ın Sabian sembolü “Volkanik bir patlama”.

Bu sembol, fikirlerin ve duyguların dışa vurumu, duygusal patlamalar, zihinsel çöküş, öfke nöbetleri, psikolojik baskı, aniden patlak veren krizler ve fırtınanın durulmasını beklemek ile ilgilidir. Sembol, sizin veya başka birisinin uzunca bir süredir birçok şeyi içinde tuttuğundan bahseder; öyle ki bu bastırılanlar ufak bir dokunuşla, bir anda dökülecek gibidir. Direncin kırıldığı bir anda, kendinizi içinizdekileri ‘sansürsüz’ bir şekilde söylerken bulabilirsiniz.

Sembol, bu ‘zehirli’ unsurlar size daha fazla zarar vermeden içinizden atmak konusunda sizi destekler fakat bunun dozu konusunda sizi uyarır. Buradaki riskler, öfkeyle kontrolden çıkmak, dramatik reaksiyonların gerçekten vermek istediğiniz ‘mesajların’ üzerine çıkması ve sonrasında yaşanan pişmanlıktır. İfade ettiklerinizin karşınızdakine geçmesi ve istediğiniz etkiyi yaratması için, sembol, sesinizi yükseltmek yerine, ‘samimiyetle’ konuşarak söylediklerinizin gücünü arttırmanızı önerir.

Diğer yönüyle, üzerinde çok az veya hiçbir kontrol sağlayamayacağınız bir gelişme söz konusu olabilir; sembolün gürültü, tozu dumana katmak ve gürlemek gibi çağrışımları da vardır ve olay durulana kadar beklemeniz ve gözlem yapmanız önemlidir. Duygusal ve zihinsel olarak ‘dönüştürücü’ olabilecek bu deneyim, iyileşmeniz için gerekli olabilir. Yanardağlardan püsküren lavlar zaman içinde ‘bereketli’ toprakları oluşturur. Sembol, sizi içten dışa yenileyecek ve sonrasında yaşamınıza bolluk getirecek ‘kritik’ bir olaya işaret eder; ilk başta size kötü görünen bir şeyin ardında hayal bile edemeyeceğiniz güzellikler bulabilirsiniz…

Astroloji Dergisi – Gözde Kara

Kaynaklar:
*Astroloji Dersleri, Barış İlhan
*Home – Sabian Symbols

Son Güncelleme 6 Mart 2023 Akrep

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Site içeriği izin alınmadan sesli, görsel veya yazılı olarak kullanılamaz. Kaynağı belirsiz yazılar belirtildiğinde siteden silinir veya kaynak bilgisi eklenir. İçerikler sadece RSS özeti makalelere link verilerek kullanılabilir.