Üzerlik Tohumu Çiğneyerek Yutulur mu?

Üzerlik Tohumu Çiğneyerek Yutulur mu? Üzerlik Tohumu Yutmak Zararlı mı?

Üzerlik Tohumu Çiğneyerek Yutulur mu?

Üzerlik tohumu çiğneyerek yutmak neden daha fazla dikkat gerektirir? Üzerlik tohumu yutmak zararlı mı? Üzerlik tohumunu çiğneyip yutarak tüketmenin bir sakıncası var mı? Üzerlik tohumu çiğneyerek yutulacaksa nelere dikkat etmek gerekir?

Üzerlik tohumunun farklı kullanımları vardır.

  • Üzerlik tohumunu tütsü yaparak
  • Üzerlik tohumu çayı yaparak
  • Üzerlik tohumunun yağı çıkarılıp sürülerek
  • Üzerlik tohumunu kaynatıp suyunu cilde sürerek

Hepsinde de dikkat edilmesi gereken noktalar farklıdır. Üzerlik tohumu çiğneyip yutulabilir ancak dikkat edilmesi gereken noktalarda buna bağlı olarak artar. Üzerlik tohumunun içerisinde

  • harmin,
  • harmalol,
  • harmalin ve
  • harmol

adı verilen maddeler bulunur. Bu maddelerin bazıları “zehir” kategorisinde yer alır. İlk konuda da bahsetmiştim eskiden üzerlik tohumu yakılarak külü böcek öldürücü olarak kullanılırmış. Üzerlik tohumu içerisindeki maddeler günümüzde de zehir yapımında kullanılmaktadır. Üzerlik tohumunu çiğneyerek yutmak istiyorsanız neden daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini de sanırım anlamışsınızdır. Üzerlik tohumunu çiğnediğinizde tüm bu maddeler açığa çıkar. Bu nedenle yediklerinize ve içtiklerinize daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Bünyesi hassas olanlar ve ilaç kullananlar için risklidir.

Üzerlik Tohumunu Çiğneyerek Yutmak Neden Daha Fazla Dikkat Gerektirir?

Üzerlik tohumunu çiğneyip yutmak zararlı mı? Bu şekilde tüketmek neden sakıncalı ve nelere dikkat etmek gerekir?

Sebebi tabiki metabolizmamız ve üzerlik tohumunun içeriği ile ilgili.

Üzerlik tohumu çayı demlenerek kullanıldığında açığa çıkan maddelerle, çiğnenerek yutulduğunda açığa çıkan maddeler farklıdır. Üzerlik tohumu çayı hazırlandığında veya kaynatılarak kullanıldığında üzerlik tohumunun daha çok dış yüzeyinde bulunan harmin açığa çıkar.

Üzerlik tohumu çiğneyerek yutulduğunda ise harminle birlikte harmalolharmalin ve harmol maddeleri de sindirim sistemine karışır. Böylece etkisi daha yüksek olur. Bu durumda yediğiniz ve içtiğiniz herşeye daha fazla dikkat etmeniz gerekir.

Özellikle üzerlik tohumunun etkisini artırmak için aç karna tüketecekseniz beslenmenize ve özellikle uykunuza çok dikkat etmelisiniz. Düzenli ve verimli uyumadığınızda tansiyonunuz daha olumsuz etkilenir.

Üzerlik Tohumu Ne Kadar Süre Kullanılır ve Ara Verilir?

Üzerlik tohumunu nasıl kullandığınız kullanım süresini de etkiler. Mesela üzerlik tohumunu çay olarak tüketecekseniz 21 güne kadar kullanıp 21 gün ara verirsiniz. Üzerlik tohumunu çiğneyip yutarak tüketecekseniz bu süreyi bünyenize ve beslenmenize göre daha aşağılara çekmeniz gerekir. 10 gün kullanıp 10 gün ara vermek gibi yada iki hafta kullanıp iki hafta ara vermek gibi.

Üzerlik Tohumu Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Üzerlik tohumu çiğneyerek kullanacaksanız dikkat etmeniz gerekenler,

Yeme ve içmenizde kısıtlamalara gideceğiniz için kullandığınız süre boyunca almanız gereken vitamin ve minerallere de dikkat etmeniz gerekir. Hayvansal gıdalar tüketilmeyeceği için bunlardan alacaklarınızı bitki kökenli besinlerden almaya çalışın. Tuz, şeker ve yağdan uzak durmanız gerekir. Üzerlik tohumunu çiğneyip yutarak kullanacaksanız ilk günlerde az, daha sonraki günlerde normal seviyede kullanın. Çiğneyerek kullandığınızda 2 çay kaşığını aşmayın.

Mesela ilk 3 gün 1 çay kaşığı sonrasında 1,5 ve 2 çay kaşığı gibi.

Üzerlik tohumunu çiğneyerek tükettiğinizde toksikleri temizleyici etkisi de artar. Bu nedenle bol su içmeniz gerekir. Ben üzerlik tohumunu çiğneyip yutarak kullandığımda sabah ve öğlen bir şey yemiyorum. Sadece akşamları hafif atıştırırım. Limonla birlikte kullanıma özen gösteririm. Sindirim ve boşaltım sistemini temizlemesi müthiştir. Kendinizi kuş gibi hafiflemiş hissedersiniz.

Üzerlik Kullanırken Dikkat Edin

Ne kullandığınızı bilmeden, yeterince bilgi sahibi olmadan kullanmayın.

Üzerlik tohumunun etkisi 6 saate kadar uzayabildiği için tansiyon sorununuz ciddi boyutlarda ise mutlaka hastaneye gidin. Eğer hafif atlatıyorsanız dinlenin ve sorun olmuyorsa hafif hareketler yapın. Bu şekilde terleyerek ve metabolizmayı hareket ettirerek daha kısa sürede kendinize gelebilirsiniz. Tansiyon hareket etmenizi engelliyorsa sırtüstü uzanıp dinlenin. Ama söylediğim gibi kendinizi iyi hissetmiyorsanız hastaneye gidin.

Üzerlik Tohumu linkindeki konuyu okumadan üzerlik tohumu kullanmayın.

Orada üzerlik tohumu ile birlikte tüketilmemesi gereken besinler listesine dikkat etmediğim dönemlerde sorun yaşayanlardan biriyim. Ne yaptığınızı ve nasıl bir bitki kullandığınızı bilmiyorsanız uzak durun. Sağda solda okuduğunuz, duyduğunuz her şeye balıklama atlayıp denemeye kalkışmayın.

 

Üzerlik Tohumu ile İlgili Diğer Konular

Üzerlik Tohumu ve Genel Özellikleri

Üzerlik Tohumu ve Sirke Birlikte Kullanılabilir mi?

Üzerlik Tohumu Turşu ile Birlikte Kullanılır mı?

 

Üzerlik Tohumu Çiğneyerek Yutulur mu?

www.akrepblog.com

17 Nisan 2020

Son Güncelleme 5 Mart 2023 Akrep

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Mükremin dedi ki:

    Dogru bilgiler

  2. Fary dedi ki:

    Çiğnendiğinde tadı çok ağır. Yutamayanlar çayına limon sıkıp içmeyi deneyin

  3. Candemir dedi ki:

    Çok değerli bilgiler bunlar teşekkür ederim. Uyku ve kullanım süresi konularını bilmiyordum.

  4. İrem dedi ki:

    Hayvansal gıdalara yumurta da dahil mi peki?

    1. Akrep dedi ki:

      Kişiye göre, bünyeye göre değişir. Protein ağırlıklı beslenmemek daha sağlıklı. Ama kırmızı etle haşlanmış yumurtayı da aynı kefeye koymak doğru olmaz.

Site içeriği izin alınmadan sesli, görsel veya yazılı olarak kullanılamaz. Kaynağı belirsiz yazılar belirtildiğinde siteden silinir veya kaynak bilgisi eklenir. İçerikler sadece RSS özeti makalelere link verilerek kullanılabilir.